żeliwne Lodge
( ilość produktów: 30 )Lodge to legendarne amerykańskie garnki i patelnie żeliwne. Historia firmy sięga 1896 roku kiedy to Joseph Lodge założył The Blacklock Foundry, od której nazwę wzięła najnowsza ulepszona seria naczyń Lodge.
Patelnie Lodge to surowe żeliwo impregnowane fabrycznie olejem - najbardziej tradycyjne i rozpoznawalne czarne naczynia. Do tej grupy należy również seria naczyń Lodge Blacklock - unowocześniona pod każdym względem linia patelni żeliwnych jest zauważalnie lżejsza (aczkolwiek nadal ciężka), posiada bardziej ergonomiczne uchwyty i odświeżony wzór.
Garnki i patelnie żeliwne Logde były kiedyś podstawowym wyposażeniem w amerykańskich kuchniach, teraz ponownie stają się coraz bardziej popularne wśród pasjonatów gotowania. Surowe żeliwo wymaga nieco specjalnego traktowania, nie nadaje się do zmywarki, trzeba je olejować, suszyć po myciu natomiast odwdzięcza się najlepszymi właściwościami smażenia, przypiekania i pewnych potrawach pozwala uzyskać najlepsze rezultaty gotowania.
Szczególnie polecamy patelnie żeliwne o małej średnicy 16-20 cm świetne do niedużych porcji, do szybkiego podsmażania, karmelizowania, idealne na 2 szybkie jajka na śniadanie a z uwagi na niewielki rozmiar bardzo poręczone.
Natomiast najbardziej pożądanym i uniwersalnym rozmiarem będą patelnie o średnicy 26 cm, w których zmieści się już większe danie.
Patelnie z surowego żeliwa Lodge idealnie nadają się również do dań, które wymagają wstępnego smażenia a następnie pieczenia w piekarniku.
Garnki i naczynia Lodge nie posiadają powłoki nieprzywierającej, wymagają smażenia z dodatkiem tłuszczu. Z czasem, w miarę użytkowania od smażenia może wytworzyć się ciemna warstwa na powierzchni tzw patyna. Posiada ona pewne właściwości nieprzywierające, zgodnie z tym co się mówi o patelniach żeliwnych wraz z użytkowaniem stają się tylko lepsze.
Patelnie żeliwne Lodge w skrócie:
+ doskonałe rozgrzewanie materiału i przewodzenie ciepła
+ do korzystania na każdym rodzaju kuchenki i w piekarniku
+ naturalne materiały
+ produkcja w USA
- dość ciężkie
- wymagają konserwacji (tzw. sezonowania) i suszenia po użyciu
- nie posiadają typowej powłoki nieprzywierającej
- nie nadają się do zmywarki