Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jaki wok wybrać i jak dbać o wok ze stali węglowej ?

Jaki wok wybrać?

 

  • wok zestali węglowej,
  • wok ze stali nierdzewnej,
  • wok żeliwny,
  • wok z powłoką nieprzywieralną

 

Zobacz woki w naszej ofercie!

              

 

Miłośnik tradycji z pewnością wybierze naczynie ze stali węglowej. Należy pamiętać, że taki najlepiej użytkować na kuchence gazowej. Jeśli masz kuchenkę elektryczną lub indukcyjną przyjrzyj się wokom z płaskim dnem, stalowym, z powłoką lub żeliwnym.

Jaki wok kupić? 

Pamiętaj, że produkty, które zamierzasz smażyć mają poruszać się w woku szybko. Zwróć uwagę na kształt woka, czy średnica naczynia jest na tyle duża by swobodnie mieszać produkty na potrawę dla dwóch, czterech może sześciu osób ?

    

Wok powinien być na tyle ciężkie, aby stabilnie stać na kuchence, tak by nie wywrócił się z zawartością. Pamiętaj by mieszając zawartość zawsze trzymać naczynia za rączkę.

 

Woki ze stali węglowej są stosunkowo niedrogie i bardzo popularne w Azji. Jednak coraz więcej osób decyduje się na te z powierzchnią nieprzywieralną, którą łatwiej konserwować i czyścić

Większość tradycyjnych woków ze stali węglowej ma okrągłe dno, która wymaga specjalnego rusztowania na palniku, dobrze sprawdzają się na kuchenkach gazowych. Jeśli nie masz palnika dostosowanego do naczyń typu wok, wybierz naczynie z płaskim dnem.

 

Większość azjatyckich patelnie ma jeden długi uchwyt, który umożliwia podrzucanie i potrząsanie potrawy. Są też woki z dwoma uchwytami.

 

Jak czyścić i konserwować WOK ze stali węglowej ?

 

Nowy umyj ciepłą wodą z delikatnym płynem i osusz. Pamiętaj nigdy nie zostawiaj mokrego woka. Przed pierwszym użyciem należy wok umyć ciepłą wodą z mydłem i wytrzeć do sucha. Ważne jest by wok sezonować olejem, zrób to już przed pierwszym użyciem. Upewnij się, że pomieszczenie jest dobrze wentylowane, najlepiej otwórz okno. Rozgrzej wok na dużym ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a powierzchnia będzie bardzo ciepła. Zdejmij naczynie z ognia, zastosuj olej roślinny (arachidowy / kukurydza / olej słonecznikowy, nie oliwę z oliwek ma niską temperaturę palenia i stworzy zbyt dużo dymu) i rozprowadzić cienką warstwę oleju na całej powierzchni wnętrza np. ręcznikiem papierowym. Pamiętaj zabezpieczyć dłonie odpowiednimi rękawicami wok będzie bardzo gorący.

Umieść wok z powrotem na ogniu, po kilku minutach zdejmij ponownie z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia . Rozgrzej wok ponownie i powtórz powyższe czynności, stosując olej i pozostawić do ostygnięcia ponownie, czynność powtórz 2-4 razy lub więcej. Gdy będzie już chłodny wytrzyj ręcznikiem, wok jest gotowy do użycia.

 

Po każdym smażeniu umyj wok ciepło wodą, nie szoruj, jeśli coś przywarło podważ delikatnie łopatką. Osusz ręcznikiem lub podgrzej na gazie, aż odparuje. Z czasem wok będzie coraz lepiej zabezpieczone przez kolejne warstwy oleju. Jeśli zobaczysz taką konieczność możesz powtórzyć sezonowanie ugotowaniu, umyć wok ciepłą wodą i użyć drewnianej łopatki

Zalecamy sezonować wok raz na jakiś czas, szczególnie po używaniu z bambusowym naczyniem do gotowania na parze.

 

 

 

Polecane

Skeppshult - WOK 30 cm 3,5 l, WALNUT

Skeppshult - WOK 30 cm 3,5 l, WALNUT

799,00 zł brutto703,12 zł brutto
Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 2237 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-08
Kupiłam patelnię miedziana pierwsza w swoim życiu...zastanawiam się czemu tak późno... Jestem kucharzem I mogę powiedzieć że w niektórych restauracjach niema tak pysznego jedzenia jak u mnie odkąd kupiłam ta patelnie. Szczerze polecam i proszę się nie bać miedzi jest prosta w użyciu i warta swojej ceny.
2024-02-18
Bezproblemowa obsługa. Poleceam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
'); fbq('track', 'PageView'); pixelpixel