Ceramiczna forma i przepis na chrupiące bagietki Emile Henry

2015-11-23
Ceramiczna forma i przepis na chrupiące bagietki Emile Henry
 

Chrupiące bagietki w paryskim stylu teraz możesz upiec w domu. Jeśli zrobisz to w ceramicznej formie z kloszem uzyskasz wyjątkowo chrupiąca  skórkę.

Nie będą się różniły smakiem od tych. które możesz kupić w Paryżu, jedynie długością, oryginalne mają aż 65 cm długości. 

 

Bagietki 3 pieczone w formie z kloszem

Składniki na 3 bagietki:
  • 375 g białej mąki typu 550
  • 215 ml wody
  • 7 g soli
  • 5 g (1,5 łyżeczki) drożdży
 
Przepis:

Czas przygotowania:  10 minut.
Czas wyrastania:  40 + 20 minut.
Czas pieczenia:  25 minut.

  1. Podgrzej wodę do 40°C. Następnie zmieszaj mąkę, sól i drożdże w misce.
  2. Dolej ciepłej wody i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z dużym hakiem przez minimum 5 minut,do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 40 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
  4. Odgazuj ciasto uderzając w nie pięścią. Podziel na 3 części, każdą zroluj w wąski wałek.
  5. Zagłębienia formy oprósz mąka i umieść w nich ciasto. Przykryj formę pokrywką i zostaw ciasto do ponownej wyrośnięcia, ok. 30 minut. 
  6. W tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni C. Pędzlem rozprowadź wodę na bagietkach i natnij je dość głęboko po wierzchu. Piecz ok. 25 minut.
  7. Zdejmij pokrywkę ok. 4 minut przed końcem pieczenia, aby bagietki się przyrumieniły.
Ważna wskazówka:

Aby uzyskać bagietkę o bardziej tradycyjnym wyglądzie, należy lekko posypać mąką wierzch wałków ciasta tuż przed włożeniem ich do piekarnika.

 

Przepis na chrupiące bagietki    Ceramiczna forma do wypieku bagietek   emilie henry forma do bagietek   jak upiec idealną bagietkę

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2015
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel