Ceramiczna forma i przepis na chrupiące bagietki Emile Henry
2015-11-23
Chrupiące bagietki w paryskim stylu teraz możesz upiec w domu. Jeśli zrobisz to w ceramicznej formie z kloszem uzyskasz wyjątkowo chrupiąca skórkę.
Nie będą się różniły smakiem od tych. które możesz kupić w Paryżu, jedynie długością, oryginalne mają aż 65 cm długości.
Składniki na 3 bagietki:
- 375 g białej mąki typu 550
- 215 ml wody
- 7 g soli
- 5 g (1,5 łyżeczki) drożdży
Przepis:
Czas przygotowania: 10 minut.
Czas wyrastania: 40 + 20 minut.
Czas pieczenia: 25 minut.
- Podgrzej wodę do 40°C. Następnie zmieszaj mąkę, sól i drożdże w misce.
- Dolej ciepłej wody i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z dużym hakiem przez minimum 5 minut,do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 40 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
- Odgazuj ciasto uderzając w nie pięścią. Podziel na 3 części, każdą zroluj w wąski wałek.
- Zagłębienia formy oprósz mąka i umieść w nich ciasto. Przykryj formę pokrywką i zostaw ciasto do ponownej wyrośnięcia, ok. 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni C. Pędzlem rozprowadź wodę na bagietkach i natnij je dość głęboko po wierzchu. Piecz ok. 25 minut.
- Zdejmij pokrywkę ok. 4 minut przed końcem pieczenia, aby bagietki się przyrumieniły.
Ważna wskazówka:
Aby uzyskać bagietkę o bardziej tradycyjnym wyglądzie, należy lekko posypać mąką wierzch wałków ciasta tuż przed włożeniem ich do piekarnika.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2015