Patelnie , brytfanny i garnki żeliwne Staub - porady i prezentacja

Zastanawiasz się jaką brytfannę żeliwną wybrać? Przedstawiamy kilka istotnych faktów o naczyniach żeliwnych Staub

 

1. Historia i produkcja

Staub to firma założona 1974 roku w Elsass we wschodniej Francji. Region ten słynie z tradycyjnego rzemiosła kuchennego i wyśmienitej kuchni.  Celem firmy jest dostarczanie najwyższej jakości pięknych naczyń żeliwnych i ceramiki profesjonalistom i amatorom gotowania na całym świecie.

 

Do dzisiejszego dnia wszystkie produkty Staub wytwarzane są we Francji z dbałością o każdy szczegół. Każde naczynie ma swoją indywidualną formę, z której powstaje a nad procesem produkcji jednego garnka pracuje kilka osób.

 

Około 45% restauracji we Francji, które posiadają odznaczenie Gwizdka Michelin używa w swoich kuchniach naczyń Staub w tym Paul Bocuse jako jeden z niewielu lub nawet jedyny na świecie posiadacz 3 Gwiazdek Michelin nieprzerwanie od 50 lat.  

 

Film pokazujący proces produkcji patelni, garnków i brytfann Staub:

 

   

 

 

2. Zalety żeliwa emaliowanego Staub:

 

  • najwyższa jakość wykonania
  • piękne wzornictwo i kolory 
  • naczynia idealne również do serwowania
  • najlepsze właściwości cieplne materiału
  • idealne do potraw wymagających podsmażenia czy duszenia na kuchence i zapiekania w piekarniku 
  • garnki okrągłe o średnicy 20-22 cm - to również jedne z lepszych naczyń do pieczenia chleba
  • matowa emalia wewnątrz żeliwa zabezpiecza przed korozją, posiada pewne właściwości nieprzywierające (lepsze od stali), nie tak jak typowe powłoki nieprzywierające ale jest od nich zdecydowanie bardziej trwała
  • matowa powłoka emalii wewnątrz jest dwuwarstwowa i bardzo trwała, odpowiednio obsługiwane naczynie jest długowieczne 

 


3. Wady naczyń żeliwnych emaliowanych:

  • duży ciężar, naczynia żeliwne to najcięższe naczynia kuchenne
  • kruchość żeliwa - istnieje ryzyko obicia emalii, nie przeszkadza to w użytkowaniu ale stanowi defekt urody naczynia
  • zalecane mycie ręczne
  • wewnętrzna warstwa matowej emalii nie jest typową powłoką nieprzywierającą, nie należy oczekiwać nieprzywieralności takiej jak popularne naczynia z powłokami nieprzywieralnymi

4. Wskazówki użytkowania naczyń żeliwnych

 

Przed użyciem:

 

  • zdejmij wszystkie etykiety i naklejki i wymyj naczynie wodą z płynem. 
  • dokładnie osusz
  • podgrzej na małej mocy kuchenki niewielką ilość tłuszczu (np. masło klarowane, olej rzepakowy) w naczyniu przez około 3 minuty
  • po ostygnięciu wytrzyj ręcznikiem papierowym pozostałość oleju - naczynie jest gotowe go użytku

 

Podczas użytkowania:

  • zimne patelnie rozgrzewaj powoli, wstępnie na około 1/3 mocy kuchenki następnie można zwiększać moc ale nie zalecamy ustawiania kuchenki powyżej 3/4 mocy. Nigdy nie używaj funkcji Boost.  Po rozgrzaniu do temperatury roboczej można zmniejszyć moc kuchenki. 
  • należy dopasować średnicę palnika do średnicy dna naczynia - nie oznacza to, że pole grzewcze musi być dokładnie takie samo jak dno naczynia (nie zawsze jest to możliwe) ale warto aby było o zbliżonej średnicy
  • nie przesuwaj patelni, garnka bez podnoszenia - mimo, że dna naczyń są emaliowane i bardzo gładkie to z uwagi na dużą wagę można porysować powierzchnię 
  • nie przegrzewaj pustych naczyń 
  • po użyciu nie wolno zalewać gorącego naczynia żeliwnego zimną wodą, po ostudzeniu do czyszczenia zalewamy naczynie ciepłą wodą 
  • jeśli w naczyniu są trudne do usunięcia resztki można zalać na dłuższy czas naczynie ciepłą wodą bez płynu do odmoczenia 
  • zalać naczynie ciepłą wodą z płynem - można podgrzać i przystąpić do czyszczenia szczotką do mycia naczyń lub gąbką, nie używać szczotek drucianych
  • można ułatwić sobie czyszczenie za pomocą zagotowania w naczyniu wody z dodatkiem proszku do pieczenia, po wystygnięciu do bezpiecznej temperatury można użyć mieszaniny jako środka czyszczącego i wymyć nią naczynie przy pomocy gąbki lub miękkiej szczotki
  • choć metalowe narzędzia nie uszkodzą emalii ceramicznej nie wolno w naczyniach kroić nożem i zalecane jest używanie narzędzi z drewna lub tworzyw sztucznych
  • naczynia żeliwne można używać w piekarniku (z wyjątkiem patelni z drewnianymi uchwytami), naczynie wyjęte z piekarnika jest gorące, nie należy stawiać naczyń bezpośrednio na blat czy stół, należy stosować podkładki ochronne

 

5. Gwarancja 

Naczynia żeliwne marki Staub objęte są 30 letnią gwarancją producenta
Gwarancja obejmuje wady fabryczne, które ujawniły się podczas użytkowania.

Gwarancja nie obejmuje

  • naturalnego zużycia naczyń w tym zmian w wyglądzie zewnętrznym powstałych użycia w wysokich temperaturach
  • fizycznych uszkodzeń takich jak obicia odpryski powstałych w wyniku uderzenia lub upuszczenia naczynia
  • uszkodzeń powstałych w wyniku szoku termicznego - przegrzania pustego naczynia, gwałtownego wzrostu temperatury lub gwałtownego schłodzenia rozgrzanego naczynia
 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel